کوپلینگ دنده ای چیست؟

13 آبان 1403

کوپلینگ دنده ای چیست؟

کوپلینگ دنده ای چیست؟

 

 

•    هدف اصلی کوپلینگ‌ دنده ای
هدف اصلی کوپلینگ‌ها اتصال دو قطعه چرخان در حالی است که درجاتی از ناهماهنگی یا حرکت در یک یا هر دو انتها امکان‌پذیر است. این اجزای مهم مکانیکی برای انتقال گشتاور بین دو شفت که در یک خط قرار می‌گیرند یا کمی ناهماهنگ هستند، از کوپلینگ‌های دنده‌ای استفاده می‌شوند.

 

 

تعریف کوپلینگ دنده ای
در تعریف کوپلینگ دنده ای می توان به این صورت گفت که قطعات مکانیکی هستند و کارایی آن برای انتقال گشتاور ما بین شفت ها استفاده می شود. این دو شفت ممکن است به صورت ناهموار یا غیرمنظم باشند، اما با استفاده از کوپلینگ دنده‌ای، گشتاور بین آن‌ها به صورت انعطاف‌پذیر منتقل می‌شود. 
•    اتصالات کوپلینگ دنده‌ای
کوپلینگ دنده‌ای عمدتا دارای دو نوع اتصال انعطاف‌پذیر است که هر یک به یکی از شفت‌ها متصل می‌شوند. با این حال، ممکن است افراد به چرخ‌دنده‌ها به عنوان یک جز انعطاف‌پذیر نگاه نکنند، اما کوپلینگ‌های دنده‌ای به عنوان اتصالات انعطاف‌پذیر محسوب می‌شوند. این اتصالات معمولا توسط یک شفت سوم به نام اسپیندل متصل می‌شوند.

 

ویژگی های کوپلینگ دنده ای
مواردی همچون شرایط پیچیده اتصال، توانایی انتقال میزان قدرت خاص و موارد مشابه در انتخاب کوپلینگ دنده ای موثر است.
•    کوپلینگ‌های انعطاف‌پذیر
کوپلینگ‌های دنده‌ای اساساً به عنوان جزو دسته کوپلینگ‌های انعطاف‌پذیر شناخته می‌شوند که قادر به انتقال گشتاورهای بسیار بالا هستند. در کاربردهای عملی، کوپلینگ‌ها یک مجموعه دنده کامل هستند. با اینکه ممکن است چرخ‌های دنده را انعطاف‌پذیر در نظر نگیریم، اما کوپلینگ‌های دنده‌ای به عنوان یک کوپلینگ انعطاف‌پذیر در نظر گرفته می‌شوند.

•    نحوه اتصالات کوپلینگ دنده ای

    با توجه به تعریف کوپلینگ چرخ‌دنده‌ای، این کوپلینگ دارای دو اتصال انعطاف‌پذیر است که هر یک به یک شفت ثابت وصل می‌شوند. 
     اتصالات بیان شده اغلب از طریق یک شفت سوم تحت عنوان دوک متصل خواهد شد. هر اتصال در بیشتر قسمت‌ها از یک جفت دنده داخلی/خارجی تشکیل شده است. 
    کوپلینگ‌های دنده‌ای با دندانه‌های پهلو و حلقه‌های خارجی، به منظور ایجاد امکان جابجایی زاویه‌ای بین دو چرخ‌دنده، دندانه‌گذاری شده‌اند. این نوع کوپلینگ‌ها معمولاً دارای ناهماهنگی‌هایی به میزان ۴ تا ۵ درجه هستند. این ویژگی‌ها باعث می‌شود که کوپلینگ‌های دنده‌ای بتوانند با انعطاف‌پذیری و جابجایی در زوایا، گشتاور را بین دو شفت منتقل کنند.

•    تعریف چرخ‌دنده
چرخ‌دنده‌ها توسط خطوط چرخشی با پروفیل‌های اصلاح شده متناسبی می‌پوشند و به دلیل بزرگی دندانه‌ها به آن‌ها چرخ‌دنده می‌گویند.

کوپلینگ‌ها عمدتاً به دو نوع آستین فلنجی و آستین پیوسته تقسیم می‌شوند. 
•    کوپلینگ‌های دنده‌فلنج‌دار : که دارای آستین‌های کوتاهی هستند که توسط یک فلنج عمودی احاطه شده‌اند. یک آستین روی هر قطب قرار می‌گیرد تا دو فلنج روبه‌روی یکدیگر قرار گیرند. 

•    کوپلینگ‌های دنده‌آستین پیوسته: انتهای شفت‌ها به یکدیگر متصل شده و توسط یک آستین پیچیده می‌شوند. این آستین‌ها اغلب از فلز ساخته شده‌اند، اما ممکن است از نایلون نیز ساخته شوند.

 

کاربرد کوپلینگ دنده ای
کوپلینگ‌های دنده‌ای انواع مختلفی دارند که در ماشین‌آلات مختلف استفاده می‌شوند. این نوع کوپلینگ‌ها در خطوط انتقال قدرت استفاده می‌شوند و در تجهیزاتی مانند خردکن‌ها، هم‌زن‌ها، پمپ‌ها، تجهیزات جابجایی مواد و دستگاه‌های پرس کاربرد دارند. با استفاده از کوپلینگ‌های دنده‌ای، گشتاور از یک شفت به شفت دیگر منتقل می‌شود و این ابزارها نقش مهمی در انتقال قدرت و حرکت موثر در ماشین‌آلات ایفا می‌کنند.

 

انواع کوپلینگ دنده ای
در ادامه، انواع مختلف کوپلینگ دنده‌ای معرفی می‌شوند:

1.    کوپلینگ دنده‌ای کامل:
کوپلینگ دنده‌ای کامل، نوعی کوپلینگ استاندارد است که در بیشتر کاربردهای صنعتی استفاده می‌شود. این کوپلینگ از فولاد فورج شده تشکیل شده و دارای دو درگیری است. در واقع این نوع کوپلینک علاوه بر جبران انحراف شفت‌های موازی می تواند ناهماهنگی زاویه‌ای را نیز جبران نماید و ظرفیت شناور انتهایی زیادی را ایجاد کند.

2.    کاربرد کوپلینگ دنده‌ای:
کوپلینگ‌های نیمه دنده‌ای و نیمه سخت، از یک نیمه انعطاف‌پذیر و یک نیمه سخت تشکیل شده‌اند. کوپلینگ‌های نیمه انعطاف‌پذیر دارای دو قسمت هستند. یکی از آنها یک آستین خارجی و یک توپی داخلی است و دیگری از یک توپی فلنجی ساخته شده است. 
این ویژگی‌ها باعث ایجاد انعطاف‌پذیری در کوپلینگ‌ها شده و آنها را قادر به جابجایی زاویه‌ای بین دو شفت می‌سازد. با این انعطاف‌پذیری، کوپلینگ‌های نیمه انعطاف‌پذیر می‌توانند گشتاور را به صورت مؤثری انتقال دهند.

3.    کوپلینگ دنده‌ای صلب:
این نوع کوپلینگ برای اتصال محورهایی که در یک راستا هستند استفاده می‌شود. کوپلینگ صلب، ساده‌ترین نوع کوپلینگ است و زمانی استفاده می‌شود که نیاز به آرایش دقیق شفت وجود داشته باشد. همچنین کوپلینگ‌های سفت و سخت زمانی مورد استفاده قرار می‌گیرند که ناهماهنگی شفت بر روی نمایش کوپلینگ، مثلاً عمر آن تأثیر داشته باشد.

 

 

سخن آخر
در نتیجه، کوپلینگ‌های دنده‌ای دارای دو عدد پوسته برای اتصال دو شفت بوده ولی برخی تولیدکنندگان طراحی‌های متفاوتی دارند که یک پوسته با دو انتهای دنده و دو هاب درون آن دارند و نیازی به پیچ برای نصب ندارند. این طراحی محدودیت‌ها دارد، اما در برخی موارد می‌تواند انتخاب مناسبی باشد، با در نظر گرفتن فواصل شفت‌ها و ناهمراستایی کمتر.
برای انتخاب بهترین نوع کوپلینگ دنده ای می توانید با پشتیبانی شرکت تولیدی بافکو تماس بگیرید.

 

سوالات متداول
کوپلینگ دنده‌ای چیست؟
کوپلینگ دنده‌ای یک وسیله مکانیکی است که برای انتقال گشتاور بین دو شفت به کار می‌رود.

کوپلینگ‌های دنده‌ای چه کاربردهایی دارند؟
کوپلینگ‌های دنده‌ای در خطوط انتقال قدرت و حرکت ماشین‌آلات استفاده می‌شوند، مانند خردکن‌ها، هم‌زن‌ها، پمپ‌ها، تجهیزات جابجایی مواد و دستگاه‌های پرس.

چه نوع کوپلینگ‌های دنده‌ای وجود دارند؟
کوپلینگ‌های دنده‌ای کامل، کوپلینگ‌های نیمه دنده‌ای و نیمه سخت، و کوپلینگ‌های دنده‌ای صلب از جمله نوعی کوپلینگ‌های دنده‌ای هستند.

چگونه قیمت کوپلینگ‌های دنده‌ای مشخص می‌شود؟
قیمت کوپلینگ‌های دنده‌ای تحت تأثیر عوامل مختلفی قرار می‌گیرد، شامل نوع کوپلینگ، مواد ساخت، ابعاد، قطر شفت‌ها، و کشور سازنده می‌باشد.
 

ثبت نام در خبرنامه بافکو

شما می توانید با عضویت در خبرنامه بافکو از آخرین اخبار، مقالات و رویداد ها مطلع شوید

این نوشته را با دوستان خود به اشتراک بگذارید

دیدگاهتان را بنویسید

call